6 måneder forsinket er endelig statens reisesatser for 2018 klare. I avtalen kuttes kilometergodtgjørelsen med 5 prosent – noe som vil gi ansatte rundt 300 millioner i redusert kjøregodtgjørelse.
Etter at staten ikke ble enige med arbeidstakerorganisasjonene om nye særavtaler for 2018 før nyttår, har avtalene nå vært til behandling i tvistenemnd. Nemnda kom med sin kjennelse i forrige uke, og den blir offentliggjort i dag, mandag.
De nye reisesatsene gjelder fra 22. juni 2018.
Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren har lest de nye særavtalene, og sier at det mest oppsiktsvekkende er at kilometergodtgjørelsen for de som kjører mindre enn 10.000 kilometer i året settes ned med 5 prosent. Det vil staten og private arbeidsgivere spare millionbeløp på.
- Arbeidstakerorganisasjonen krevde å få økt kilometergodtgjørelsen fra 4,10 til 5,30. I stedet valgte tvisteløsningsnemnda å sette den ned til 3,90. Selv om satsen settes opp for dem som kjører mer enn 10.000 kilometer, viser beregninger vi har gjort at arbeidstakerne vil tape opp mot 300 millioner kroner i året på denne reduksjonen, sier Øren.
Beregningene tar utgangspunkt i SSB sine tall som viser at norske arbeidstakere hvert år mottar 5,6 milliarder kroner i kjøregodtgjørelse, samt en antakelse om at den økte godtgjørelsen for kjøring over 10.000 kilometer utjevnes av en reduksjon i kilometergodtgjørelsen på el-bil.
Øren stusser også på en annen endring i regelverket, som gjelder når arbeidstakere er på reise mellom 6 og 12 timer. Hvis arbeidstakere får påspandert middag på en slik reise, vil de etter den nye avtalen i teorien skylde arbeidsgiver penger.
- I følge denne avtalen skal måltidstrekk på 20% for frokost, 30% for lunsj og 50% for middag nå alltid gjøres med utgangspunkt i satsen for reiser over 12 timer med overnatting, som er på 754 kroner. Dette gjelder selv om man har krav på en av de andre satsene. Det betyr at for den vanligste kombinasjonen der en ansatt får påspandert lunsj på en reise mellom 6 og 12 timer, så skal arbeidsgiver nå trekke 226 kroner fra satsen på 297, slik at den reisende bare sitter igjen med 71 kroner. Før denne avtalen ga denne kombinasjonen arbeidstaker en diettgodtgjørelse på 202 kroner. Dersom den reisende får påspandert middag på en slik reise blir utfallet enda merkeligere, da går arbeidstakeren 80 kroner i minus, sier Øren.
Infotjenesters økonomirådgiver er usikker på om nemnda har tenkt på dette utslaget da de kom med kjennelsen, og at det neppe kan være meningen at arbeidstaker skal skylde penger i diettgodtgjørelse etter en reise.
Endringene i innenlandsavtalen har virkning for reiser utført f.o.m. 22.06.2018.
Manuelle rutiner gjør det vanskelig å sikre at regler, satser og interne retningslinjer overholdes.
Simployer Reise & utlegg på mobil og PC gjør levering av reiseregninger enkelt for den som reiser, tidsbesparende for den som godkjenner og smidig for den som behandler i lønnsavdelingen. Systemet beregner reiseruten, henter inn bompengesatsene og kan integreres mot kredittkort. Den som reiser kan ta bilde av kvitteringen og kaste den.
Her kan du lese mer om Simployer reise & utlegg