Dette reduserer sykefraværet

Arbeidstakere som blir delvis sykmeldte kommer raskere tilbake i jobb enn de som er 100 prosent sykmeldte.
tirsdag 22. mai 2012
Lesetid: 2 Minutter

Det viser en fersk rapport fra NAV som NRK omtaler i dag.
For første gang har NAV nå gått gjennom og analysert alle sykmeldinger i perioden 2002 til 2010. Det arbeidet konkluderer med at gradert sykmelding har flere positive konsekvenser for arbeidstakeren og arbeidsplassen.

- Når sykmeldingen er gradert, så er man på jobb samtidig som man er syk. Man blir raskere friskmeldt; sykeperioden er kortere. Og vi ser at det faktisk gir færre tilbakefall når man bruker gradert sykmelding, sier NAV-direktør Joakim Lystad til NRK.

Ett prosentpoeng flere graderte sykefraværsdager = 680 millioner spart
I 2010 betalte NAV ut 34,6 milliarder kroner i sykepenger. Dersom flere leger hadde sykmeldt arbeidstakere gradert, kunne samfunnet spart store beløp, viser NAVs rapport. Når andelen graderte sykefraværsdager øker med ett prosentpoeng, så går nemlig sykefraværsraten ned med to prosent. Det tilsvarer en reduksjon i sykepengekostnadene på 680 millioner kroner.

– Vi ønsker jo at bruken av gradert sykemelding skal øke, og vi tror at kontakt mellom den sykemeldte og arbeidsgiver i sykdomsperioden er viktig, forteller NAV-direktøren.

Rådgiver Kamilla Lunde Sørli i Infotjenester kurser norske bedrifter i hvordan de skal lykkes med oppfølging av sykmeldte. Hun tror årsaken til at en del norske arbeidsgivere ikke legger til rette for bruk av graderte sykmeldinger, skyldes manglende kunnskap om løsningen.

Det er nemlig ikke slik at den enkelte arbeidsgiver skal tape noe på at en arbeidstaker er gradert sykmeldt.

- Når en arbeidstaker blir 50 prosent sykmeldt, betyr det at arbeidsgiver betaler 50 prosent av lønnen og skal kunne forvente at den sykmeldte bidrar tilsvarende en 50 prosent stilling, sier Lunde Sørli.

Dette tror hun misforstås av mange arbeidsgivere og arbeidstakere.

- Mange av de sykmeldte er syke hele tiden. Også når de er på jobb. Det betyr at de har en nedsatt arbeidsevne, og at de ikke har mulighet til å yte 100 prosent når de er på jobb. Da kan det ende opp med at arbeidsgivere betaler for mye, sier Lunde Sørli.

Hun har følgende råd til arbeidsgivere i situasjoner der medarbeidere jobber tilsvarende antall prosent som sykmeldingen tilsier, men ikke klarer å levere 100 prosent når de er til stede.

- Da råder vi arbeidsgivere til å oppfordre den ansatte til å snakke med legen sin og få en mer riktig gradering. En ansatt som er til stede 50 prosent av tiden, men bare yter tilsvarende 25 prosent av et årsverk totalt, skal da være 75 prosent gradert sykmeldt, sier Lunde Sørli.

Flere positive konsekvenser av graderte sykmeldinger
Den åpenbare konsekvensen av dette er at arbeidsgiver betaler riktig lønn i forhold til utført arbeid. I tillegg har det flere andre potensielle positive konsekvenser:

• Arbeidslivet blir mer inkluderende for den ansatte fordi det er krystallklart at forventningene til utført arbeid er tilpasset den faktiske arbeidsevnen.

• Misnøye blant kolleger kan unngås fordi det skapes forståelse for hva gradert sykmelding egentlig betyr. I dag forventer trolig mange kolleger at den sykmeldte skal levere fullt når han/ hun er til stede.

• Hvis arbeidsgiver ikke lenger betaler for mye, frigjør det penger som kan brukes til å hente inn vikar som igjen kan føre til økt produksjon og/eller mindre sjanse for farlig høy arbeidsbelastning på resten av arbeidsstokken.



Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: