Kompensasjonsordningen der foretak med stort omsetningsfall får tilskudd til dekning av faste, uunngåelige kostnader er endret fra april.
Det er foreløpig rett i overkant av 20 000 virksomheter som har fått tilskudd etter kontantstøtteordningen til næringslivet, og det er delt ut ca 1 mrd. kroner.
De viktigste endringene som er gjort kan oppsummeres slik:
Skatteetaten kan kreve en bekreftelse på innholdet i tilskuddssøknaden fra revisor eller autorisert regnskapsfører. De som har fått slike varsler har fått utsatt frist til 1. juni med å sende inn.
Det er gjort flere mindre endringer som vi omtaler i artikkelen om temaet i Faghjelp. (Krever innlogging som du kan kjøpe her).
Kompensasjonsordningen vil også bli justert slik at den treffer sesongbedrifter bedre. Denne endringen vil gjøres i søknadsrunden for mai, men den vil få tilbakevirkende kraft for tilskudd som gjelder mars og april også.
Sesongbedrifter tjener penger i løpet av en kort periode, som de bruker til å dekke kostnadene gjennom hele året. Det gjør dem sårbare for midlertidig omsetningssvikt hvis svikten kommer i høysesongen. Foretak som har en stor del av omsetningen sin i vårmånedene, er derfor ekstra hardt rammet av virusutbruddet.
Beregningsmodellen for kompensasjonsbeløp til sesongbedrifter blir endret slik at faste, uunngåelige kostnader blir skalert med en «sesongfaktor». Sesongfaktoren vil være omsetning i samme måned i fjor som andel av omsetningen i hele fjoråret, multiplisert med 12. Hvis et foretak omsatte for kr 800 000 i 2019, hvorav kr 200 000 var i april, vil sesongfaktoren bli 3 ( (200 000 / 800 000) x 12). Kompensasjonsbeløpet for april 2020 vil da bli tre ganger høyere enn om vanlig beregningsmodell lå til grunn.
En forutsetning for at denne modellen for sesongbedrifter kan implementeres er en godkjenning fra ESA.
Som med alle andre midlertidige ordninger som implementeres raskt, vil det oppstå problemstillinger og grensedragninger. Skatteetaten har de siste ukene kommet med flere viktige avklaringer:
I denne e-boken hjelper vi deg med å oppdatere dine kunnskaper om hvordan du best bruker samtalen til å utvikle og engasjere dine medarbeidere.