Fleksibilitet haster mest

Å få på plass mer fleksible arbeidstidsordninger og forenklet rapportering til det offentlige haster mest for en ny regjering, i følge norske ledere. Fedrekvoten er det nesten ingen som bryr seg om.
fredag 4. oktober 2013
Lesetid: 2 Minutter

Høyre og FrP er nå i sluttfasen i forberedelsene til å ta over regjeringsmakten i Norge. I samarbeid med Norstat har Infotjenester spurt norske ledere om hva de mener haster mest for den nye regjeringen å endre i regelverket som angår arbeidslivet.

Mindre rapportering

I følge denne undersøkelsen er det tre saker norske ledere mener det haster med å få gjennomført.

- Forenklet rapportering til det offentlige (27 %)
- Mer fleksible arbeidstidsordninger (24 %)
- Økt mulighet til å bruke midlertidige ansatte (21 %)

Dette stemmer godt overens med en undersøkelse Infotjenester tidligere har gjort, som viser at 56 prosent av de norske lederne mener arbeidsmiljøloven er til hinder for effektiv drift av deres virksomhet.

Store bedrifter vil ha fleksibilitet

Mens lederne i virksomheter med få ansatte er mest opptatt av rapportering og bruk av midlertidig ansatte, er lederne i virksomheter med mer enn 50 ansatte svært opptatt av mer fleksible arbeidstidsordninger. Hele 41 prosent av lederne i de store virksomhetene mener dette er aller viktigst.

- Dette er ikke overraskende. Reglene for midlertidig ansettelse har i mange år vært et stridstema og vi vet at det etterlyses fleksibilitet i forhold til arbeidstid. Det sier Infotjenesters arbeidsrettsjurist Hans Gjermund Gauslaa, som har tatt til orde for at arbeidsmiljølovens regelverk for arbeidstid bør forenkles.

- Uavhengig av hvordan graden av fleksibilitet vurderes er det på det rene at arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid er vanskelig å få full oversikt over. Det er mange av reglene som griper inn i hverandre og det er mye å passe på. Dette gjelder særlig ved skift- og turnusarbeid. At regelverket er komplisert er et problem i seg selv, som det bør gjøres noe med, sier Gauslaa.

"Ingen" bryr seg om fedrekvoten

Fedrekvoten ser imidlertid ikke ut til å være noe problem for norske næringslivsledere. Å kutte i fedrekvoten var en av de første sakene de fire borgerlige partiene ble enige om.

Bare 5 prosent av lederne i Infotjenester undersøkelse mener at avvikling eller selvbestemt lengde på fedrekvoten er viktig å ta tak i.

Særlig i de minste bedriftene er det få ledere som mener fedrekvoten er noe problem. Hele 56 prosent av lederne i bedrifter med mindre enn 6 ansatte sier at fedrekvoten ikke er noe problem i det hele tatt, mens 24 prosent mener det i liten grad er noe problem.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: