Foreldrepengeregelverket bryter ikke med EU-reglene

Norge vant i EFTA-domstolen. NAV sitt regelverk for foreldrepenger til far bryter ikke med EU-regelverket, slår domstolen fast.
fredag 13. desember 2019
Lesetid: 1 Minutt

EFTA-domstolen har i ettermiddag kommet med sin konklusjon i saken om hvorvidt den norske ordningen for foreldrepenger bryter med EUs likestillingslover. Saken har pågått siden 2015, da ESA første gang informerte norske myndigheter om at de mente ordningen var et brudd på flere EU-direktiver.

- EFTA-domstolen har nå konkludert med at den norske ordningen ikke kan sees på som ansettelses- og arbeidsvilkår, og at foreldrepenger til far på selvstendig grunnlag ikke bryter med EUs regelverk, sier Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.

Handler om muligheten til uttak

Mange har trodd at konflikten mellom Norge og ESA har handlet om fars selvstendige rett til opptjening av foreldrepenger. Det er ikke riktig, sier Brostrøm.

- Det ESA har reagert på, er de norske vilkårene for å betale ut de opptjente foreldrepengene. Hovedregelen i Norge er at mor må ut i jobb eller utdanning for at far skal ha rett til foreldrepenger på selvstendig grunnlag eller i fellesperioden. I de tilfellene der mor velger å bli hjemme etter fødselen eller omsorgsovertakelsen, vil ikke far ha mulighet til å ta ut de opptjente foreldrepengene. De samme kravene stilles ikke til far når mor benytter fellesperioden eller når bare mor har rett til foreldrepenger, sier Brostrøm.

God grunn til å se på regelverket

Dommen i EFTA-domstolen innebærer at Norge ikke må forandre regelverket, slik at mor og far behandles likt.

- Det er ikke tvil om at reglene behandler mor og far ulikt, og at regelverket sånn sett er urettferdig. Selv om Norge nå vant frem med sitt syn i EFTA-domstolen, kan det være god grunn til å endre regelverket dersom man ønsker at far skal ha samme rett til foreldrepenger på selvstendig grunnlag som mor har, sier Jørgen Brostrøm i Infotjenester.

 SE OGSÅ: Fedre taper 2,6 milliarder på urettferdig lovverk

Les hele dommen her


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: