10 ting du må vite om ferieplanlegging

Det er viktig å begynne å tenke på årets sommerferieavvikling i god tid før sommeren. Her er 10 punkter du må huske på.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 26. april 2023
Lesetid: 3 Minutter

For å sørge for at driften går effektivt også gjennom sommermåneden, er det viktig å begynne å planlegge ferieavviklingen tidlig. Her har vi oppsummert 10 hovedpunkter arbeidsgiver må kjenne til når ferien skal planlegges.

1. Ferieplanen må drøftes med arbeidstakerne

Arbeidsgiver skal drøfte tidspunktet for ferien med den enkelte arbeidstaker eller med tillitsvalgte. Det vanligste er at arbeidstakerne blir bedt om å komme med sine ferieønsker innen en viss frist. Selv om arbeidsgiver er pålagt å drøfte tidspunktet for avvikling av ferie, innebærer det ikke at man må ta hensyn til ønsker som kommer frem.

2. Arbeidsgiver bestemmer når ferien skal avvikles

Ferieloven er tydelig på at det er arbeidsgiver som har siste ordet når det gjelder fastsettingen av tidspunktet for ferie. Det betyr at arbeidsgiver kan pålegge ansatte å ta ut ferie på et bestemt tidspunkt, selv om de ikke har søkt om det. Unntaket er den ekstra uken til seniorene, se punkt 3.

3. Seniorene bestemmer over ekstraferien

Arbeidstakere har fra det året de fyller 60 år rett til en uke ekstra ferie. I motsetning til den ferien som alle arbeidstakere har, er det den ansatte selv som bestemmer tiden for denne ekstra ferieuken. Det kan imidlertid inngås avtale om at ekstraferien ikke skal tas ut på bestemte tider av året, for eksempel i bedriftens høysesong.

Last ned gratis ferieplan for 2024! 

Her kan du laste ned og skrive ut Simployers populære gratis ferieplan. Plansjen inneholder også nyttig informasjon om regler for ferie og feriepenger.

Les mer og last ned gratis

4. Ferien skal varsles i god tid

Ferieloven slår fast at arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og senest to måneder før ferien tar til. Det fremgår av lovteksten at fristen på to måneder gjelder, så fremt ikke særlige grunner er til hinder for dette. Det betyr at det kan være situasjoner der driftsmessige forhold gjør det nødvendig å fravike fristen på to måneder. Fristen på to måneder kan også fravikes der det ikke er mulig å overholde fristen fordi det er for lite tid igjen av ferieåret.

5. Tre uker i hovedferieperioden

Ferieloven slår fast at arbeidstaker kan kreve å få ta ut 3 uker ferie i hovedferieperioden fra 1. juni til 30. september. Når i denne perioden ferien skal avvikles, det bestemmer arbeidsgiver. Nyansatte som starter i jobben etter 15. august kan imidlertid ikke kreve ferie i hovedferieperioden.

6. Gradert sykmeldte har ferie som vanlig

Arbeidsgiver kan pålegge arbeidstakere med gradert sykmelding å avvikle ferie på vanlig måte. Det betyr at arbeidstakerne blir behandlet som om de var friske etter ferieloven. Den ansatte kan ikke bare ta feriedager på de dagene de skulle vært på jobb.

7. Nyansatte kan ikke kreve dobbelt ferie

Nyansatte kan bare kreve å få avvikle ferie hos sin nye arbeidsgiver i oppstartsåret i den utstrekning ferien ikke allerede er brukt opp hos tidligere arbeidsgiver. Arbeidstakere som begynner i jobben senest 30. september har i utgangspunktet rett på full ferie, mens arbeidstakere som begynner i jobben 1. oktober eller senere bare har krav på én ukes ferie pluss eventuelt avtalefestet ferie.

8. Kan ikke pålegges ferie uten penger

Arbeidstakere som ikke har tjent opp feriepenger nok til å dekke lønnsbortfallet i ferien, kan som hovedregel ikke pålegges å ta mer ferie enn feriepengene dekker. Det innebærer at arbeidstakere som ikke har tjent opp feriepenger i det hele tatt, kan motsette seg å ta ut ferie. Her skal feriepenger fra både nåværende og tidligere arbeidsgiver medregnes. Der arbeidsgiver har en fellesferieordning kan imidlertid arbeidstaker pålegges ferie selv om vedkommende ikke har opptjent feriepenger.

9. Arbeidsgiveren kan ikke kjøpe ut ferien

Arbeidsgiver har ikke anledning til å stryke den lovfestede ferien, og betale ut lønn for feriedagene. Dette gjelder selv om ferien ikke er avviklet på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon. Den avtalefestede delen av ferien kan imidlertid betales ut, med mindre det er begrensninger på dette i den avtalen som gir rett på ekstra ferie.

10. Kan avtale å overføre to uker

Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig inngå avtale om overføring av inntil to uker av den lovfestede ferien til neste år. I tillegg kan eventuelle avtalefestede feriedager avtales overført til neste ferieår, forutsatt at dette ikke er begrenset gjennom avtaler. For arbeidstakere med 5 uker ferie og beregning av ferie med 5-dagersuke, betyr det at et kan avtales å overføre inntil 14 feriedager til neste år.

Dersom det ikke er inngått avtale om overføring, eller det gjenstår flere feriedager ved årsskifte, følger det av ferieloven at alle de lovbestemte feriedagene skal overføres til neste år. Denne overføringen skjer automatisk og er ikke begrenset til et visst antall feriedager.

Les også:  5 ting du må vite om overføring av ferie

Quiz

Hva kan du om ferie og feriepenger?

Finn ut om du har kontroll på reglene om ferie og feriepenger.

Test dine kunnskaper i vår quiz

Del siden: