Kan gi advarsel for brudd på smittevernregler
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum sier arbeidsgivere kan gi advarsel til ansatte som reiser i strid med rådene fra helsemyndighetene

Kan gi advarsel for brudd på smittevernregler

Ansatte som reiser på ferie til utlandet i strid med helsemyndighetens råd kan få en advarsel fra arbeidsgiver.

     

Simployers rådgivere har den siste tiden fått flere spørsmål fra arbeidsgivere som er bekymret for at ansatte skal reise utenlands og pådra seg karantene og i verste fall også smitte av covid-19 i ferien.

Noen ansatte tenker at de kan jobbe på hjemmekontor i 14 dager etter ferien, mens de sitter i karantene.

–Utgangspunktet er at arbeidsgiver ikke kan nekte ansatte å reise til utlandet, da arbeidstaker selv bestemmer over egen fritid. Slik situasjonen er nå, hvor myndighetene pålegger karantene ved hjemkomst, mener vi imidlertid at arbeidsgiver må kunne pålegge arbeidstaker til å ikke reise til utlandet, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

Kan gi advarsel for brudd

Simployers rådgivere mener at dersom arbeidstaker ikke overholder et slik pålegg så må arbeidsgiver kunne gi advarsel for dette.

– Vi mener også at arbeidsgiver må kunne si at hvis du reiser til utlandet, og det blir karantene- så må du legge karantene til siste del av ferien og ikke til tiden når du er tilbake på jobb, sier Simployers jurist.

Ikke krav på sykepenger

Camilla Schie-Veslum i Simployer minner om at det ikke er rett til sykepenger for arbeidstakere som frivillig setter seg i en situasjon som gir karantene.

– Det fremgår av forskrift at personer som bryter nasjonale myndigheters reiseråd og som derfor får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge kan tape retten til sykepenger. Dersom den ansatte da reiser ut til tross for anbefaling om å ikke reise vil de kunne nektes sykepenger i den karantenen som oppstår når de returnerer til Norge. Dette gjelder også i arbeidsgiverperioden, sier Schie-Veslum.

Last ned gratis e-bok: Slik lykkes du med medarbeidersamtalen

I denne e-boken hjelper vi deg med å oppdatere dine kunnskaper om hvordan du best bruker samtalen til å utvikle og engasjere dine medarbeidere.

Les mer og last nedNyhetsbrev