- Ledere som ikke tenker på ansattes helse bør finne seg noe annet å gjøre

Toppidrettstrener og sykkelkommentator Johan Kaggestad går hardt ut mot ledere som bare tenker fag, og ikke tar hensyn til ansattes mentale, fysiske og sosiale liv.
mandag 25. september 2017
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

SE VIDEO: I videoen over kan du se Johan Kaggestad sin oppfordring til norske ledere.

Johan Kaggestad har mange års erfaring som toppidrettstrener, sportskommentator og bedriftsrådgiver. Men han har også vært en pioner for å behandle psykiske lidelser med trening, og for å opprette frisklivssentraler i Norge.

På Simployer sin lederkonferanse under sykkel-VM, utfordret den profilerte TV2-kommentatoren ledere til å tenke mer på hele mennesker.

- Skal du som leder få til resultater, må du tenke helhet. Hvis du tenker bare fag, har du tapt. Jeg tror jeg var god som trener fordi jeg tenke helhet rundt utøverne. Det sosiale, mentale og fysiske henger sammen, understreket Kaggestad flere ganger.

Må tenke hele mennesker

Under foredraget viste Kaggestad til en studie fra University of Southern California. Undersøkelsen var gjort på ungdommer i ungdomsskolealder.  

- Man så på relasjonen mellom kreativitet og konsentrasjon på den ene siden og fysisk form på den andre siden. Det viste at det var en klar sammenheng mellom det å være i rimelig god fysisk form og det å være godt konsentrert og kreativ. Det er viktige læreparametere, og viktige konkurransefaktorer i arbeidslivet.

- Jeg pleier å si at de bedriftene som lykkes best klarer å kanalisere mest mulig kreativitet og «galskap» ut mot målet. For å få til det så må du ha en stab som er i best mulig fysisk form. Så sier mange ledere at helsen er den enkeltes ansvar. Ja, det er det. Men det er lov å stimulere, for helsefaktoren er en viktig produksjonsfaktor. Det er en lederoppgave å tenke helhet, og de lederne som ikke skjønner det bør finne seg noe annet å gjøre, sa Kaggestad.

Trenger ikke være mye

I foredraget tok Kaggestad avstand fra det han kaller kjedelig intervalltrening, og oppfordret i stedet til å benytte lek og gange for å forbedre helsa.   

- Å gå er en fantastisk form for mosjon. Hvis du bruker terrenget får du en slags naturlig intervall. Jeg brukte mye pulsmåler på pasientene ved Modum bad, og det viste seg at det var lite som skulle til før det ga god treningseffekt. Det er noen som tror det skal være «no pain, no gain», men det er altså ikke trening, det er selvpining, sa Kaggestad til latter fra salen.

Svært god fremgang

Dette underbygget Kaggestad også med en test som ble gjort blant hjemmehjelper i Stange kommune.

- Det er et rent kvinneyrke som er krevende både fysisk og mentalt i tillegg til at det er dårlig betalt. Kvinnene ble testet både fysisk og psykisk. I utgangspunktet var det nesten ingen som lå innenfor det som ansees for normalområdet. Etter 10 uker med lystbetont trening i 45 minutter 3 ganger i uka med variert intensitet hadde kvinnene en oppsiktsvekkende fremgang både fysisk og psykisk. Faktisk like god som de som trener 4x4 minutter intervalltrening, sa Kaggestad.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: