Ledere stryker i arbeidsrett
TEST DEG SELV: Norske ledere svarte feil på over halvparten av spørsmålene. Nederst kan du teste dine egne kunnskaper.

Ledere stryker i arbeidsrett

Norske ledere svarte feil på over halvparten av spørsmålene i en ny undersøkelse om arbeidsmiljøloven. Klarer du deg bedre?

     

onsdag 10. august 2016 Knut Arild Vold

Arbeidsrett er et komplisert område, og konsekvensene av å gjøre feil kan bli store. I sommer fikk en transportbedrift i Troms 300.000 kroner i bot for brudd på arbeidsmiljøloven, skriver folkebladet.no.

I en ny undersøkelse Norstat har gjort for Infotjenester, har norske ledere blitt testet i arbeidsrettslige spørsmål. 600 ledere i bedrifter av ulik størrelse har vurdert om 15 påstander er riktige eller gale.

Nederst i artikkelen kan du teste deg selv i de samme oppgavene.

Ikke overraskende

Oppgavene er laget av Infotjenesters juridiske rådgiver Hans Gjermund Gauslaa. Han er ikke overrasket over at mange går seg vill i arbeidsrettslige problemstillinger.

- På en normal dag kan det være mer enn hundre abonnenter som henvender seg til vår fagsupport med arbeidsrettslige spørsmål. Fra disse samtalene vet vi at det er mange som er usikre på hvilke regler som gjelder, og at mange trenger en bekreftelse fra våre jurister. Konsekvensene av å sjanse på at man har rett kan bli store, sier Gauslaa.

Forskjell på lov og avtaler

Det som kan gjøre arbeidsrettsområdet ekstra komplisert, er at det er mange avtaler som gir arbeidstaker andre rettigheter enn det som følger av lovverket.

- Mange tror en arbeidstakers rettighet er lovfestet, når den i realiteten inngår i en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Slike rettigheter og plikter i arbeidsforholdet kan både være regulert gjennom tariffavtaler og individuelle avtaler med arbeidstakerne, sier Gauslaa.

Her kan du teste deg selv:

Med Faghjelp Personal fra Infotjenester har du alltid tilgang til oppdaterte forklaringer til arbeidsmiljøloven. Du kan også fritt kontakte våre juridiske rådgivere for å drøfte dine egne problemstillinger. Prøv gratis i 3 dager. Last ned gratis e-bok: Nedbemanning