NAV dekker fortsatt koronarelatert sykefravær
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm opplever at mange tror refusjonen for koronarelatert sykefravær fra dag fire ble tatt bort i sommer. Det ble den ikke.

NAV dekker fortsatt koronarelatert sykefravær

Mange arbeidsgivere tror at ordningen hvor NAV betaler for koronarelatert sykefrafravær fra dag fire er tatt bort. Det er den ikke.

     

Det har vært svært mange regelendringer siden koronapandemien rammet oss for fullt i mars. Dermed har det vært krevende å følge med for arbeidsgivere å navigere i det til enhver tid gjeldende regelverket.

– Når det gjelder sykepenger og omsorgspenger, ble det gjort noen endringer før sommeren. 1. juni ble det slutt på at arbeidstakere fritt kan bruke egenmelding i forbindelse med koronarelatert sykefravær, mens ordningen med omsorgspenger ble nullstilt fra 1. juli. Når det gjelder ordningen hvor NAV betaler koronarelatert sykefravær fra dag fire, så er det imidlertid ingen endringer, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.

RELEVANT KURS: Er det vanskelig å holde seg oppdatert på hvilke regler som gjelder under koronapandemien? Vi holder et direktesendt nettkurs 7. september for deg som jobber med Lønn og HR.

Refusjon fra dag fire

Det innebærer at arbeidsgivere fortsatt kan kreve refusjon fra NAV dersom ansatte har sykefravær som er knyttet til korona.

– Dette gjelder enten den ansatte har fått vist covid-19 eller sykefraværet skyldes mistanke om slik smitte. Også tilfeller der ansatte er pålagt karantene, for eksempel ved innreise til Norge, vil omfattes av denne ordningen, sier Simployers rådgiver.

Betal 16 dager som vanlig

Jørgen Brostrøm understreker at du som arbeidsgiver skal utbetale sykepenger de første 16 dagene av sykefraværet som vanlig, for så å søke refusjon i etterkant.

– I første omgang skal du behandle sykefraværet som tidligere, og sende inntektsmelding til NAV dersom sykefraværet varer mer enn 16 dager. Når sykefraværet er over søker du om refusjon gjennom den nye ordningen fra dag fire til maksimalt dag 16. NAV opplyser at fristen for å søke slik refusjon er utvidet fra 3 til 9 måneder i forbindelse med koronapandemien, sier Brostrøm.

 

Last ned gratis e-bok: Slik lykkes du med medarbeidersamtalen

I denne e-boken hjelper vi deg med å oppdatere dine kunnskaper om hvordan du best bruker samtalen til å utvikle og engasjere dine medarbeidere.

Les mer og last nedNyhetsbrev