- Nordmenn sykmeldes for lett

Cato Zahl Pedersen beskylder nordmenn for å syte for mye og sykmelde seg for lett, og får støtte fra profilert fastlege. Arbeidsgiver blir taperen, mener Infotjenesters rådgiver.
mandag 12. september 2016
Lesetid: 2 Minutter

Cato Zahl Pedersen fikk mye oppmerksomhet, da han i et intervju med Aftenposten i helga sa at funksjonshemmede er mer løsningsorientert enn «normale» arbeidstakere.

Selv har han vært profilert idrettsutøver og deltatt i en rekke ekspedisjoner, til tross for at han mistet begge armene etter å ha klatret opp i en høyspentmast som 14-åring.

- Det er de som har to armer og to bein og er helt normale, som kan virke litt tafatte når de blir stilt overfor en del utfordringer. De kan stå der med brukket arm, og så blir de sykmeldte. Mens en uten arm går på jobb, sier Zahl Pedersen til Aftenposten.

Må du være hjemme med brukket arm?

Zahl Pedersen mener vi har en tendens til å klage for mye. Han mener det stilles for lite krav til folk med ulike typer utfordringer, og at det er fullt mulig å bli toppidrettsutøver selv om man er «ufør».

- Velferdsgoder er litt for tilgjengelig uten at det er forventninger til hva man selv skal gjøre. I stedet bør man utfordre mer: Hva vil du? Må du være hjemme om du har brukket armen? Som funksjonshemmet blir du løsningsorientert. Det må du. Du må se annerledes på situasjonen. Du kan ikke sette deg ned og tenke at om en liten stund blir det normalt igjen. Det blir ikke det, sier Cato Zahl Pedersen.

Full støtte fra fastlege

Fastlege Jørgen Skavlan gir Zahl Pedersen full støtte, og sier til Aftenposten at han stadig møter arbeidstakere som ønsker en sykmelding de egentlig ikke har krav på.

– Nærmest hver dag forsøker jeg å forklare pasienter at sykmelding er noe du får når du er for fysisk eller psykisk syk til å jobbe. Punktum finale. To streker under svaret, sier Skavlan.

Han mener fastlegene må bli flinkere til å si nei, og at dårlig råd, krangel med kona, krangel med sjefen eller at man er sliten ikke holder som grunn for sykmelding.

26. september holder Skavlan avslutningsforedraget på Lønn og Personaldagen i Kristiansand.

Arbeidsgiver taper

Infotjenesters HR- og ledelsesrådgiver Berit Stokstad har jobbet i 30 år med å lære opp norske arbeidsgivere i sykepengeordningen, blant annet gjennom det populære kurset "Fravær i gråsonen". Hun er helt enig med Skavlan.

- Mange sykmeldinger fanger opp nettopp de situasjonene som Skavlan viser til; utfordringer på jobb og privat, økonomiske problemer og sliten. Vi hører ofte at sykmelding blir brukt for å lade batteriene i en travel hverdag hvor kabalen ikke går opp tidsmessig. Jeg tror arbeidsgiver ofte taper kampen i arbeidstakerens tidspress fordi en del arbeidstakere velger sykefravær i stedet for å redusere private aktiviteter, sier Stokstad.

Hun minner om at arbeidsgiver har mulighet til å bestride en sykmelding, dersom det er mistanke om at sykefraværet ikke skyldes at arbeidstakeren er syk eller skadet.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: