Nye Altinn-problemer

Arbeidsgivere og regnskapsførere har de siste dagene opplevd store problemer med elektronisk innsending i Altinn.

     

- Det er svært skuffende og alvorlig at næringslivet, revisorer og regnskapsførere opplever nye driftsproblemer, skriver NARF på sine hjemmesider.

Våren 2011 opplevde Altinn store driftsproblemer og gikk i knestående i flere dager da nordmenn skulle sjekke selvangivelsen sin. Ved årsskiftet var det problemer igjen da landets revisorer opplevde tekniske problemer ved innsending av revisors egenmelding og fikk fristen utsatt til 15. januar.

Forrige uke var det nok en gang problemer for arbeidsgivere og regnskapsførere som skulle sende inn skattetrekk og arbeidsgiveravgift for 6. termin i 2011.

Kjenner ikke årsaken til problemet

- Vi plages med generell treghet. Nå jobbes det kontinuerlig med å få systemet på plass og få bort denne tregheten, sier kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo i Brønnøysundregistrene til Infotjenester tirsdag ettermiddag.

Til tross for at tregheten ble oppdaget onsdag i forrige uke, vet Brønnøysundregistrene fortsatt ikke hva som er problemet med Altinn-portalen.

- Nei, det jobbes fortsatt med å finne ut av det. Det er mer oversikt nå enn det var før helgen, men det jobbes med å finne den eksakte feilen, sier Brønmo.

Mandag 16. januar gikk fristen for å sende inn skattetrekk og arbeidsgiveravgift for 6. termin 2011 ut. Fristen er ikke blitt forlenget som følge av problemene i Altinn, men Skatteetaten har besluttet å ikke ilegge sanksjoner eller forsinkelsesrente for de som leverer etter fristen hvis det skyldes problemer i Altinn.

- Ingen sammenheng med tidligere problemer

- 31. januar skal lønns og trekksoppgaven senest leveres inn. Kan dere garantere at det ikke blir nye problemer da?

- Det er enda noen dager til og mye kan rettes på innen da. Nå konsentrerer vi oss i første rekke om dagen i dag, sier Brønmo.

- Er det noen sammenheng mellom disse problemene og driftsproblemene dere hadde våren 2011?

- Så langt vi kan se nå, er det ingen grunn til å tro at der en sammenheng med tidligere problemer, sier Brønmo.

- Forventer bedre stabilitet i 2012

NARF er frustrerte over at det igjen er problemer med Altinn og har tatt dette opp både med Altinn sentralforvaltning og Skattedirektøren.

- Vi presiserte samtidig at vi i år forventer langt bedre stabilitet i løsningen enn hva vi opplevde i 2011, skriver NARF på sine hjemmesider.

Jobber du med lønn? I Faghjelp Lønn finner du grundige svar på spørsmål rundt trekk- og skatteplikt, arbeidsgiveravgift og innrapportering av ytelser fra arbeidsgiver til arbeidstaker