Arbeidsgivere kunne spart store beløp på å flytte lønnstrekket i forbindelse med feriepengeutbetalingen til juli eller august. Det setter skatteetaten en stopper for.
Revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem 12. mai 2020. Regjeringen foreslår der å redusere arbeidsgiveravgiften for 3. termin 2020 med 4 prosentpoeng. Mange arbeidsgivere har i den forbindelse sett en mulighet for å spare en del arbeidsgiveravgift, ved å flytte ferietrekket til juli og august (4. termin).
En slik variant ville gitt en stor utbetaling av feriepenger og lønn i juni med redusert arbeidsgiveravgift på 10,1%, mens juli ikke ville gitt noen utbetaling fordi trekk i lønn for ferien hadde oversteget lønnen for juli. Grunnlaget for arbeidsgiveravgift i juli, med ordinær sats på 14,1%, ville da også blitt null. Men en årslønn på rundt kr 500 000 ville man i et slikt tilfelle spart rundt 2 000 kroner per ansatt.
Ferielovens utgangspunkt er at feriepenger skal utbetales når ferien avvikles. Mange arbeidsgivere avregner likevel feriepengene samlet i mai eller juni og trekker arbeidstakeren i lønn for alle feriedagene slik at de kan utbetale vanlig lønn resten av året. En slik praksis er vurdert å være innenfor loven dersom ferietrekket foretas samtidig med at feriepengene utbetales, slik at feriepengene kan benyttes til ferieformål når ferien faktisk tas.
Denne praksisen som skissert i ferieloven gjør at Skatteetaten nå har helt kaldt vann i årene på de som eventuelt hadde sett for seg å benytte denne avgiftsbesparende varianten. På nettsidene sine skriver de at arbeidsgivere kan flytte samlet avregning av feriepenger til 3. termin (mai eller juni) for å få redusert arbeidsgiveravgiften med 4 prosentpoeng, hvis det er i tråd med de avtaler virksomheten er bundet av. Arbeidsgiver kan imidlertid IKKE velge å bare flytte utbetalingen av feriepengene, uten å samtidig flytte lønnstrekket.
Det er imidlertid mulig å spare noen ekstra kroner i arbeidsgiveravgift likevel. Ved forskuttering av lønnskompensasjon, sykepenger eller foreldrepenger i 3. termin vil man beregne 10,1% arbeidsgiveravgift. Hvis arbeidsgivere venter til 4. termin (må gjøres innen 3 måneder) med å søke om refusjon vil man få redusert grunnlaget for arbeidsgiveravgift med 14,1%, og derfor få tilbake 4 prosentpoeng mer enn man forskutterte.
I denne e-boken hjelper vi deg med å oppdatere dine kunnskaper om hvordan du best bruker samtalen til å utvikle og engasjere dine medarbeidere.