Slik blir satsene og reisereglene for 2019

Nå har Skattedirektoratet avklart av hvordan diettgodtgjørelse skal skattlegges i 2019. Samtidig er reisesatsene for 2019 fastsatt.
tirsdag 18. desember 2018
Lesetid: 3 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

I året vi nå går ut av har det vært mye frem og tilbake om reiseregler og skatt på diettgodtgjørelse. Ikke bare ble reisesatsene for 2018 et halvt år forsinket – det har også vært mye frem og tilbake om hvordan diettgodtgjørelse skal skattlegges.

14. desember kom årets tiende endring i diettregelverket, da skattedirektoratet avklarte hvordan diettgodtgjørelse skal skattlegges i 2019.

- Denne endringen virker å være mer gjennomtenkt og varig enn de vi har sett tidligere i år. Vi i Infotjenester har lenge etterlyst at man fristiller skattereglene fra statens særavtaler, for å få et mer stabilt regelverk som ikke er påvirket av de forhandlingene som skjer i staten. Det er i stor grad det som skjer nå, sier Infotjenesters økonomirådgiver og ekspert på reisegodtgjørelse, Espen Øren.

Reverserer mye av det som kom i sommer

Øren sier det som nå skjer er at man reverserer mye av det som skjedde i forbindelse med at statens særavtale ble underskrevet like før sommeren.

- Den gangen sa skattemyndighetene at de ville gjøre det på samme måte som det var gjort i statens særavtale, blant annet når det gjelder måltidstrekk og påbegynt døgn. Nå går de i stor grad tilbake til sånn det var før 22. juni, med noen ekstra justeringer, sier Øren.

Det innebærer at mens statens særavtale fra i sommer opererer med en sats for påbegynt døgn med varighet på mellom 6 og 12 timer og en sats for påbegynt døgn på mer enn 12 timer – så vil det fra 2019 være full trekkfri sats fra 6 timer inn i et påbegynt reisedøgn.

- Da skal du benytte den overnattingstypen du hadde foregående døgn. Har du bodd på hotell, og har et påbegynt døgn på for eksempel 8 timer, så vil du fra 2019 etter statens satser få utbetalt denne dagsatsen for påbegynt døgn mellom 6 og 12 timer, mens du etter skattereglene vil ha full skattefri sats på 578 kroner også fra det påbegynte døgnet. Hvis du på en slik reise får påspandert måltider og skal gjøre måltidstrekk, så skal dette gjøres i den fulle satsen, sier Øren.

Må gjøres hver for seg

En nyhet fra Skattedirektoratet er at det fra 2019 skal gjøre en såkalt overskuddsberegning pr. døgn.

- Det vil si at du må se på hvert døgn for seg, og finne ut hva den ansatte skal ha utbetalt, før du avklarer hva som er trekkfritt, og trekker skatt av differansen. Dette er nytt fra tidligere, hvor man har sett på reisen som en helhet, sier Øren.

For dagsreiser er det nå avklart at satsene på 200 kroner for reiser mellom 6 og 12 timer og 400 kroner for dagsreiser over 12 timer skal legges til grunn når det skal gjøres måltidstrekk. Her skal det altså ikke gjøres trekk fra full sats.

Statens satser for 2019

Infotjenester har også fått tilgang til de nye satsene i statens særavtaler som skal gjelde for 2019.

- Her er det gjort noen mindre endringer, blant annet økes satsen for bilgodtgjørelse med 13 øre, til 4,03 kroner pr. kilometer. Diettgodtgjørelsen for overnattingsreiser på over 12 timer økes til 780 kroner og for dagsreiser på mellom 6 og 12 timer økes satsen til 307 kroner. For reiser på mer enn 12 timer uten overnatting blir satsen i 2019 endret til 570 kroner, og påbegynt døgn for reiser med overnatting vil også følge disse satsene. Nattillegget endres til 435 kroner i 2019, sier Øren.

For utenlandsreiser er det også gjort noen endringer i satsene fra 2019.

 

SE OGSÅ: Her kan du se direktesendingen vi holdt på Facebook da skattereglene for 2019 ble lagt frem. Merk at de nye satsene for 2019 ikke var kommet da vi avholdt denne sendingen. 


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: