Skattefri alkohol, men skatt på trening

Skattefri alkohol, men skatt på trening

Fri bar på julebordet synes ikke på lønnsslippen, men hvis arbeidsgiver dekker trening på treningssenter, blir det ekstra skatt.

     

Når en ansatt får servert alkohol ved et jobbmøte, et julebord eller en velferdstur, er alkoholen skattefri for arbeidstakeren.

Hvis den samme arbeidstakeren får dekket et medlemskap hos SATS eller en annen treningskjede, er det skattepliktig.

- Det kan kanskje oppfattes som litt pussig, i hvert fall hvis man bare ser på den helsemessige siden av saken, sier Infotjenester økonomirådgiver Øivind Elvestad.

Individuell trening er skattepliktig

Elvestad sier det ikke spiller noen rolle for skatteplikten hvor mye av regningen fra treningssenteret arbeidsgiver dekker.

- Når arbeidsgiver dekker individuelle treningsutgifter for en ansatt, er dette skattepliktig. Det har ingen betydning om arbeidsgiver bare dekker deler av beløpet. Arbeidstaker vil uansett måtte skatte av beløpet som dekkes, som om det var en vanlig lønnsutbetaling.

Slik individuell skattepliktig trening kan for eksempel være:

- Når arbeidsgiver dekker utgifter til personlig medlemskap på et treningssenter, eller når arbeidsgiver gir bedriftsmedlemskap på slike treningssentre der de kan trene individuelt.
- Når arbeidsgiver låner ut sykler eller treningsutstyr som kan brukes mellom hjem og arbeid eller annen privat bruk.
- Når arbeidsgiver dekker utgifter til treningstøy, treningssko og annet lignende utstyr som oppbevares i hjemmet.
- Når arbeidsgiver dekker utgifter til individuelle treningssamlinger og idrettskonkurranser.

Fellestrening er skattefritt

Hva skal så til for at treningen blir skattefri for de ansatte?

- Hovedregelen er at det må være en fellestrening eller en trening tilgjengelig for en betydelig gruppe ansatte i bedriften, sier Elvestad.

Eksempler på arbeidsgiverfinansiert trening som ikke er skattepliktig:

- Når treningen foregår i arbeidsgivers treningslokaler
- Når arbeidsgiver leier tid til fellestrening på et treningssenter.
- Når arbeidsgiver betaler en viss sum i året for at alle ansatte får benytte et treningssenter til fellestrening.
- Når arbeidsgiver kjøper et gitt antall kort i virksomhetens navn og kortene går på omgang blant de ansatte i forbindelse med fellestrening.

For at arbeidsgiver skal få fradragsrett for utgifter til trening for ansatte, forutsetter det at kostnadene er pådratt av hensyn til de ansattes interesser og at de er tilknyttet arbeidsgiverens inntektsskapende aktivitet.

Utlån av treningsutstyr

Mange kunder som ringer Infotjenesters fagsupport lurer på hvordan skattereglene slår inn når arbeidstakere låner treningsutstyr av arbeidsgiver.

- Vi har hatt spørsmål fra en kunde som lurte på hva de skulle gjøre når arbeidsgiver låner ut sykler til firmalaget som trener til Birkebeinerrittet. Dette er sykler som arbeidstaker får lov til å ta med hjem og benytte til privat trening. En annen lurte på om treningstøyet til bedriftslaget kan tas med hjem til de ansatte for vasking, sier Elvestad

I en uttalelse fra Skattedirektoratet er de klare på at individuell bruk utløser skatteplikt. Dersom arbeidstaker kun tar treningstøyet med hjem for å vaske dette, vil ikke dette utløse skatteplikt

En skattefri tusenlapp til alle

- Men husk at dersom reglene skulle tilsi at det er skatteplikt på treningen, kan eventuelt sponset treningsutstyr være skattefritt dersom dere lar det inngå i den skattefrie tusenlappen alle arbeidstakere årlig kan få gaver i arbeidsforhold for. Da er det viktig å minne om at arbeidsgiver ikke kan kreve fradrag for kostnadene, og at alle ansatte må få gaven. Sykkelbukser til hele bedriften vil derfor være innenfor gavekravet, mens sykkelbukser bare til alle som har meldt seg på Birkebeinerrittet ikke vil være det, og må skattlegges, avslutter Elvestad.

Digital konferanse: Den store hjemmekontordagen

Hva gjør den lange perioden med hjemmekontor med oss som arbeidstakere, ledere og arbeidsgivere? Hva bør vi være oppmerksomme på fremover? Vi gir deg viktige retningslinjer for tiden videre på hjemmekontoret i den digitale konferansen 17. desember.

Les mer og meld deg på!