- Mindre informasjon gir bedre beslutninger

Hva skal til for å ta bedre beslutninger i hverdagen og på jobben? Mindre informasjon og bedre beslutningsprosesser, er svaret fra eksperten.
fredag 27. juni 2014
Lesetid: 3 Minutter

- Hver dag tar vi mellom 2.500 og 10.000 små og store avgjørelser. Hva kommer det av at mange av oss bruker mer tid på valg av strømleverandør enn valg av livspartner? Vi sitter i ukesvis og forhandler om 28 øre lavere strømpris. Men når vi får spørsmål om hvordan vi fant vår partner, er gjerne svaret at «det bare ble sånn».

Det sa Ari Riabacke da han holdt foredrag for mer enn hundre ledere under den store Lederdagen i Oslo. Han er sammen med sin kone Mona Riabacke aktuell i Norge med boka «Beslutningspyramiden». Begge har doktorgrad i beslutningstaking.

De to mener at vi ikke er laget for dagens informasjonsmengde. Hjernen vår har forandret seg svært lite siden steinalderen, samtidig som mengden informasjon har eksplodert.

Vi får for mye informasjon, og det meste av informasjonen er ikke nyttig, sa Ari Riabacke under konferansen.

Halvparten så mye er dobbelt så bra

Ekspertens råd er at vi må hente inn mindre informasjon, og ikke mer, før vi tar viktige beslutninger.

- Vi har våre Excel-ark og sender dem rundt til kolleger. Vi ser på grafer, men stiller sjelden spørsmål ved hvor tallene kommer fra og hvor presis informasjonen er. Så finner vi ut at vi dessverre ikke kan ta en beslutning her og nå, og i stedet utsetter vi møtet i to uker. I mellomtiden henter vi inn enda mer informasjon.

Hvorfor vil vi hele tiden ha mer informasjon, spør Ari Riabacke retorisk. Grunnen er at vi føler oss trygge når vi tror vi har sjekket opp alle muligheter.

Men vi blir ikke bedre beslutningstakere av mer informasjon, snarere tvert imot.

- Halvparten så mye er alltid minst dobbelt så bra. Glem aldri det, sa beslutningseksperten fra scenen under Lederdagen.

Beslutningsprosess før analyse

Samtidig som vi henter inn ekstremt mye informasjon, har vi ikke gode beslutningsprosesser som sier noe om hvordan denne informasjonen skal brukes.

- Forskning viser at selve beslutningsprosessen er 6 ganger viktigere enn analysen. Bra beslutningsprosesser fører gjerne til en god analyse. Det omvendte skjer veldig sjelden, sier Riabacke.

Hans råd er å avklare hva som er de tre-fire viktigste beslutningene.

- Ikke forsøk å fatte de beste beslutningene, men de viktigste.

Informasjon er som narkotika

Informasjonsmengden i dag er massiv. En neandertaler møtte like mange mennesker i løpet av et liv, som vi treffer i løpet av en dag. Det er mer informasjon i en utgave av New York Times enn en person på 1700-tallet fikk i løpet av hele livet.

Ari Riabacke mener informasjonen virker som hvilket som helst narkotika. Smarttelefonen har blitt den moderne narkotikasprøyten. En gang i nær fremtid kommer vi til å møtes i mørke kjellerlokaler og bekjenne vår avhengighet til Informasjon.

- Jeg er en informasjonsjunkie. Jeg har vært ren i nesten 7 uker nå, men sprakk i helga. Jeg gikk på do og sjekket mailen 700 ganger, sa Riabacke til latter fra salen.

Følelser trumfer informasjon

Beslutningseksperten mener det er viktig å være klar over at følelsene er viktigere når vi tar beslutninger enn all informasjonen vi har hentet inn.

Som et eksempel trakk han fram et besøk til CN Tower i Toronto, hvor det er et utsiktspunkt med glassgulv mange hundre meter over bakken. Selv om han i utgangspunktet ikke er plaget av høydeskrekk, og hadde informasjon om at 10 elefanter kunne danse på glassgulvet uten at det ville bryte sammen, reagerer kroppen med panikk.

- Følelsene er alltid, alltid, alltid raskere og sterkere enn tankene, sier Ari Riabacke.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: