De vanligste bruddene på arbeidsmiljøloven

I fjor besøkte Arbeidstilsynet 14.200 arbeidsplasser. Over halvparten fikk reaksjoner.
Anne SandtorpRådgiver HMS
fredag 27. april 2012
HMS
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Arbeidsgiver har ifølge arbeidsmiljøloven ansvar for at arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig, tillegg har arbeidsgiver en lovmessig plikt til å gjennomføre opplæring i HMS.
Likevel viser Arbeidstilsynets kontroller i 2011 at det er mange virksomheter i Norge som ikke har et godt nok fokus på HMS.

- Det er alvorlig at vi finner så mange lovbrudd, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet til Dagsavisen.

Mangel på systematisk HMS-arbeid er årsaken
Finboe Svendsen er ansvarlig for at etaten gå pålegg i over halvparten av kontrollene de gjennomførte i fjor. Men hun understreker likevel at de fleste norske virksomheter er seriøse, og forklarer at årsaken til den høye andelen kontroller som ender i pålegg, er at de målretter tilsynene inn mot de stedene de vurderer at risikoen er stor.

Som oftest er det mangel på systematisk HMS-arbeid som er den vanligste grunnen til at Arbeidstilsynet gir pålegg.

All erfaring viser at det er målrettet, systematisk innsats over tid som gir varige resultater på HMS-feltet. Et systematisk arbeid som inkluderer både innsats fra arbeidsgivere og arbeidstakere, med bistand fra aktuelle fagmiljøer.

Det er viktig at norske virksomheter klarer å få de lovpålagte kravene til å fungere som effektive verktøy og hjelpemidler i hverdagen. Først da får man en reell HMS-effekt, og en kost-nytteverdi av det man gjør.

Så hvordan skal man komme i gang?
Man må kartlegge hvor man er i dag og sette seg et mål for hva man ønsker å oppnå. Under kartleggingen bør du fokusere på to ting.

1. Hvilke rammeforutsetninger gjelder for deg? (lover og regler, kundekrav, eierkrav, samfunnskrav++)
2. Hvordan er status hos deg? (Risikoforhold, positive forhold, etterlevelse av rammebetingelser)

Når man vet hvor man er og hvor man vil, kan man prioritere arbeidet. Man får ikke gjort alt man ønsker på en gang, ikke engang når det gjelder HMS.

Vi anbefaler deg å gå til anskaffelse av gode, tidsbesparende hjelpemidler for å øke kost-nytteverdien av HMS-innsatsen. Ikke bare fordi tid er penger, men for å frigjøre leder- og personalressurser som kan benyttes i praktisk HMS-arbeid

Det er superviktig at HMS ikke bare blir utfordringer, ulykker, sykdom, dokumentasjon, myndighetskrav, bøter negativ omtale++, men i like stor grad dreier seg om muligheter, engasjement, humør, arbeidsvilje og evne, kreativitet, utvikling og arbeidsglede.

På denne siden kan du se hvilke HMS-produkter Infotjenester tilbyr for å hjelpe deg på veien til å bli en sunnere og mer attraktiv arbeidsgiver.

Dette er lovbruddene Arbeidstilsynet avdekket i 2011:
1. Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter: 3.940 brudd.
2. Arbeidsgivers bruk av godkjent bedriftshelsetjeneste: 1.804 brudd.
3. Tungt og ensformig arbeid: 1.512 brudd.
4. Kjemikalieforskriften: 1.474 brudd.
5. Bruk av arbeidsutstyr: 1.362 brudd.
6. Hvilke virksomheter skal ha knyttet til seg verne- og helsepersonale (Bedriftshelsetjeneste): 1.119 brudd.
7. Opplysninger til Arbeidstilsynet: 1.030 brudd.
8. ID-kort: 862 brudd.
9. Arbeidsgivers plikt til opplæring: 844 brudd.
10. Krav om verneombud: 702 brudd.

Gratis sjekkliste - når du har fått varsel om tilsyn fra Arbeidstilsynet

Har Arbeidstilsynet varslet at de kommer på besøk? Denne sjekklisten hjelper deg med nyttige og konkrete tips om hva du bør gjøre før, under og etter et besøk fra Arbeidstilsynet.

Les mer og last ned gratis

Del siden: