Utvider retten til syke barn-dager ved lokale utbrudd
HJEMMESKOLE: Regjeringen åpner for utvidet bruk av syke barn-dager når skoler eller barnehager holder stengt.

Utvider retten til syke barn-dager ved lokale utbrudd

Regjeringen utvider retten til å bruke syke barn-dager, men bare lokalt når skoler eller barnehager holdes stengt.

     

Mange har vært bekymret for å bruke opp retten til å være hjemme med barn, dersom skoler og barnehager holdes stengt i lengre perioder også i høst.

Nå svarer regjeringen opp ved å innføre en fleksibel ordning, hvor foreldre får rett til omsorgspenger når skoler og barnehager holdes stengt, eller klasser settes i karantene.

– Foreldre skal slippe å bekymre seg over hvordan hverdagen skal gå opp når de må være hjemme med barn på grunn av stengte skoler og barnehager, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

– Vi følger situasjonen forløpende og er forberedt på å gjøre raske endringer i reglene dersom det er behov for det, sier han. 

Må ha brukt opp kvoten

For å kunne benytte seg av den utvidede retten, vil man først måtte ha brukt opp kvoten man fikk tildelt fra 1.juli 2020, sier Simployers HR- og ledelsesrådgiver Nicole Holman Fagerli.

– I tillegg må foreldrene få en skriftlig bekreftelse fra rektor eller leder ved skole/barnehage som bekrefter at det er stengt. Denne kan gjerne sendes på e-post. Refusjonsreglene vil være de samme som tidligere. Arbeidsgiver kan søke refusjon etter at man har betalt 10 omsorgsdager i 2020, sier Holman Fagerli.

Oppfordrer til fleksibilitet

Ved innføring av ordningen, oppfordrer arbeids- og sosialministeren både arbeidsgivere og arbeidstakere til å være fleksible.

– Mange foreldre har mulighet til å jobbe hjemmefra og enda flere har mulighet til mer fleksibel arbeidstid. Flest mulig som kan jobbe hjemmefra, bør benytte seg av det, sier Torbjørn Røe Isaksen.