Utvidet rett til permittering

I forbindelse med lønnsoppgjøret varsler regjeringen at retten til å permittere vil blir utvidet til 52 uker. Arbeidsgiver må betale for en ekstra uke.
tirsdag 12. april 2016
Lesetid: 2 Minutter

Permitteringsregelverket har blitt forandret hyppig de siste årene; og nå er det igjen varslet endringer.

I forbindelse med årets lønnsoppgjør ble det klart at regjeringen vil foreslå for Stortinget å utvide tiden en arbeidstaker kan være permittert med lønn og dagpenger fra dagens 30 til 52 uker.

Mer betales av arbeidsgiver

Infotjenesters juridiske rådgiver Camilla Schie-Veslum understreker at det ikke har kommet noe konkret lovforslag enda.

- Ut fra det partene i arbeidslivet har skrevet og sagt, ser det ut til at første del av permitteringstiden med 10 lønnspliktdager etterfulgt av 30 uker permittering blir som i dag. Deretter legger de inn 5 nye lønnspliktdager for arbeidsgiver og 19 ekstra uker permittering, sier Schie-Veslum.

I følge NITO vil gangen i permitteringsprosessen bli som følger med nytt regelverk:

- Arbeidsgiver har lønnsplikt de første ti arbeidsdagene etter at permitteringen er iverksatt, dvs. etter at arbeidstaker ikke møter på jobb pga. permitteringen.
- Etter lønnspliktperiodens utløp har arbeidstaker krav på dagpenger etter tre ventedager.
- Maks periode med dagpenger er i første omgang 30 uker.
- Deretter har arbeidsgiver lønnsplikt i fem arbeidsdager før arbeidstaker kan permitteres med rett til dagpenger i inntil 19 uker.

Kompromiss fra regjeringen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier til NRK at forslaget er et kompromiss mellom behovet for å beholde kompetanse hos bedrifter som sliter, og andre bedrifters behov for arbeidskraft.

- LO og etter hvert NHO har ønsket å utvide antallet permitteringsuker, mens nær sagt resten av arbeidslivet har sagt at vi ikke bør gjøre det. Mens det er nedgangstider i olje og gass, er det etterspørsel etter arbeidskraft andre steder. Vi har vært opptatt av å balansere hensynet til behovet for å beholde kompetanse hos bedrifter som sliter med andre bedrifters behov for arbeidskraft, og tror vi har fått til det med denne modellen, sier Hauglie til NRK.

Får delvis støtte fra Arbeiderpartiet

Hvorvidt det vil bli stortingsflertall for forslaget regjeringen nå varsler, er ikke klart. Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen sier til NRK at de lenge har kjempet for utvidet rett til permittering, og er fornøyd med at forslaget nå kommer.

- Vi har lenge ment at ledigheten nå er så stor at det er behov for å gjøre noe med permitteringsreglene. Vi skulle gjerne sett at endringen var noe bedre for arbeidsgiverne på finansieringssiden, men jeg har registrert at partene i arbeidslivet er fornøyd, og det er i hvert fall bedre enn å ikke gjøre noe, sier Andersen til NRK.

I følge NITO vil det nye regelverket gjelde fra 1. juli 2016, og NHO skriver på sine nettsider at det er grunn til å tro at allerede løpende permitteringer vil bli omfattet av regelendringen.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: