– Viktig å tre frem som leder under koronakrisen
Psykolog Tor Åge Eikerapen sier det i en krise som denne er viktig å være nær og tydelig samtidig.

– Viktig å tre frem som leder under koronakrisen

Når krisen rammer er det ekstra viktig å stå frem som leder og by på seg selv, sier psykolog og spesialist i organisasjonspsykologi, Tor Åge Eikerapen.

     

Koronakrisen har rammet norsk næringsliv hardt, både økonomisk og for noen også gjennom bekymringer, sykdom og dødsfall.

Enkelte arbeidstakere opplever personlige kriser på toppen av det hele, for eksempel ved at de må håndtere isolasjon på hjemmekontor, ofte sammen med resten av familien uten skikkelige arbeidsforhold.

– Det å håndtere flere kriser på en gang, er det veldig få som er forberedt på og trent for. Det betyr at du som leder må etablere nye vaner, strukturer og måter å jobbe på. Da må du ha litt tålmodighet med deg selv, for det kan ta litt tid å etablere denne strukturen og de nye vanene, sier psykolog og spesialists i organisasjonspsykologi Tor Åge Eikerapen.

Han har holdt mange kurs i kriseledelse for norske ledere.

SE OGSÅ: Jobber du med HR og trenger støtte i arbeidshverdagen? Les mer om Praktisk HR her

Nye lederegenskaper blir viktige

For ledere betyr en krise vanligvis at du må gjøre de rette tingene raskt, og du må gjøre de med et begrenset informasjonsgrunnlag. Mange ledere opplever derfor i krise at det er helt andre egenskaper enn vanlig som er viktige.

 – Hvis du som leder har din primære styrke i at du er faglig sterk, så viser all forskning på kriseledelse at det ikke er den egenskapen som er den viktigste akkurat nå. Nå handler det om å få overblikk, ta styring og skru opp tilstedeværelsen, sa Eikerapen i et kurs for Simployers kunder nylig.

Han understreket at du må ta hensyn til at både din egen og ansattes emosjonelle tilstand kan påvirke beslutningene som tas.

Stå frem som leder

Et av temaene Eikerapen bruker mye tid på i sine kurs om kriseledelse, er måten du som leder informerer og kommuniserer på. Her gjelder det å være tydelig og nær på en gang.

– Hvis du er en typisk formell leder, og ikke vant til å by på mer enn det helt overflatiske, så må du jobbe litt med deg selv. Nå må du komme frem, du må være tydelig, og folk må kjenne at du er nær, selv om du er ganske langt unna.

– Det er rett og slett noe som kan utfordre personligheten din, men det er en oppgave som du må mestre og utvikle i denne situasjonen, sier Eikerapen.

Blir målt på empati

Eikerapen understreker at det du blir målt på nå, er din evne til å vise empati og ta andres perspektiv.

– Det handler om å forstå at for den andre kan dette være ekstremt krevende, selv om det kanskje ikke er det for deg akkurat nå. Dine medarbeidere trenger å oppleve at du er ærlig og forteller ting som de er. At du ikke har en skjult agenda, og at du er autentisk og ekte. Der er det en del ledere som har litt å jobbe med, sier Tor Åge Eikerapen.

– Hvis du ikke klarer det, hvis dine medarbeidere opplever at du ikke tar det på alvor, at du hele tiden skal se det positive i situasjonen, så får de ansatte fort en opplevelse av at de ikke kan stole helt på deg. Da klarer du heller ikke å mobilisere den nødvendige motivasjonen som er helt nødvendig i en krise som denne.

Det vil være ulikheter knyttet til reaksjoner og situasjonen folk er i. Folk har masse som de ikke viser i det daglige, som nå trer frem og som kan by på utfordringer.  Som leder skal du se, tåle og ta hensyn til disse ulikhetene.

Vær overtydelig

Det stilles nå store krav til selvledelse, fordi de ansatte jobber på hvert sitt sted, og skal finne ut selv hvordan de skal organisere dagen sin. Hva er viktigst? Hva må jeg levere på i dag og i morgen og langsiktig? Her handler det om at du som leder er overtydelig.

– Det betyr at du må ha krystallklare forventninger til dine medarbeidere på individuelt nivå på kort sikt. Vi må forholde oss til korte perspektiver, for dette endres så fort. Hva forventer du som leder nå, i morgen og denne uken? Da må du også ta hensyn til at mange har mindre kapasitet enn til vanlig, i hvert fall de som er i en familiesituasjon med barn hjemme fordi skoler og barnehager er stengt. Kapasiteten vil garantert synke.

For å nå gjennom er du helt avhengig av å gjøre det enkelt, og komme med tydelige budskap.

– Når vi møtes og snakker sammen kan vi godt ta imot komplekse budskap. Nå må budskapene være enkle, klare, tydelige og korte. Hvis du er kjent for å være en tåkefyrste, så er dette tidspunktet for å skru opp tydeligheten, sier Eikerapen.

Digital konferanse: Den store hjemmekontordagen

Hva gjør den lange perioden med hjemmekontor med oss som arbeidstakere, ledere og arbeidsgivere? Hva bør vi være oppmerksomme på fremover? Vi gir deg viktige retningslinjer for tiden videre på hjemmekontoret i den digitale konferansen 17. desember.

Les mer og meld deg på!